RSS

Spinvis – Kamermuziek. op z´n eentje

12 Jul

De kans dat je van Nederlandse muziek houdt is redelijk klein. De hedendaagse puber kijkt met een soort afzicht naar Nederlands muziek. Nou moet ik toegeven dat Nederlands in principe best een foute taal is voor muziek. Engels is gewoon de standaard tegenwoordig, engels is ook best een taal waarin emotie beter ge-uit kan worden. Toch springt er nu en dan een muzikant uit die ditzelfde kan in het Nederlands.

Erik de Jong (Spinvis) doet al jaren iets wat vele muzikanten niet lukt, het zelf maken van muziek in het Nederlands met goede teksten en pakkende ritmes. En dat voor volgens zelf weer kunnen spelen. Prima voorbeeld hiervan is z’n nieuwe (Theater-)Tour ‘KamerMuziek’ Ik ben er maar eventjes heen geweest

Er word een kort voorprogramma verzorgt door Tom Pintens. Misschien bekent van de band Zita Swoon.Hij deed wat nummers van zijn album en maakte tussendoor wat grapjes. Ergens kon ik meteen begrijpen waarom nou juist deze man een voorprogramma van spinvis mocht doen.

Na het optreden komt spinvis wat om zich heen kijkend op.Er volgt een groot applaus en hij breekt snel de herrie door een bass te pakken en wat noten te spelen.Abrupt loopt hij weg en gaat de noten-reeks door.Het publiek snapt er niks van maar ik (die zeg maar goed geïnformeerd was) wist dat dit gesampled was.Hij neemt het op en laat de computer het afspelen.Zo bouwt hij laagje voor laagje een heel nummer op.Meestal anders klinkend dan het origineel maar dit maakt elk liedje speciaal.Dan vertelt hij heel onzelfverzekerder waar ‘het volgende nummer’ over gaat. Zodat je je beter kan verplaatsen in de muziek.

In z’n optreden krijgt Spinvis hulp van mensen op een beeldscherm. Er staan 3 beeldschermen op het podium genoeg plaats voor 3 extra geluiden dus. Je zou denken dat dit weinig toevoegt aan het hele spektakel maar uiteindelijk merk je dat Spinvis wel weet wat te doen met de schermen .Compleet synchrone gezongen liedjes met 3 andere spinvissen op het scherm. Hij doet het allemaal. Elk filmpje is bij Erik thuis opgenomen (niet dat dit te zien valt).

Het is een theather tour dus in principe is het allemaal best langdradig als je zit op een stoel. Maar voor de nodige afwisselling word er hier en daar een grapje gemaakt en is er een pauze van 25 minuten aangekondigd met de tekst ‘Dit is een filmpje met iemand die pingpongt hij gaat 25 minuten door,tot na de pauze.’

Spinvis is een soort combinatie van lali puna en een rotterdamse filosoof naar keuze. Een filosoof die in een midlife crisis verkeerd en de meest fascinerende dingen weet te schrijven. Ja dat is spinvis.

Update : Simon Vinkenoog de dichter waarme Spinvis vaak samenwerkt is overleden.

xCesar

Advertisements
 
1 reactie

Geplaatst door op juli 12, 2009 in Muziek

 

Een Reactie op “Spinvis – Kamermuziek. op z´n eentje

  1. Carmen

    juli 21, 2009 at 16:21

    over genialiteit gesproken

     

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: