RSS

Agenda Deceptie

23 Jul

Hieronder staat een brief. Deze heb ik gisteren verzonden naar HEMA. Het gaat over mijn Agenda, materiële waarde en teleurstelling. 
chronology of days

Hallo daar lezer,

Mijn naam is Cesar. Ik ben 17 jaar oud. Dat wil zeggen dat ik al 18 levensjaren heb gehad. In die levensjaren ben ik heel snel heel erg fan geworden van de HEMA als merk en winkel.

Dat begon met de Clafoutistaart. Weet u het nog? Het was 2011. Er was de belofte van gratis taart. Als tiener op het internet was ik er heel snel bij om taart te bestellen die onjuist op de website afgeprijsd was.
Ook was ik er heel snel bij om vervolgens jullie grondige excuses én cadeaubon te ontvangen.
Ik was compleet verbaasd en tevreden. Een cool verhaal rijker, maar ook een prima taart.

Sindsdien ben ik de HEMA erg gaan waarderen. Zo koop ik er elk jaar trouw mijn agenda. Een zwarte, minimale agenda met een faux-leder binding. Hij kost 3 euro 95 en de vrouw die mij Duits doceert zei ooit dat hij smaakvol was. 
Ieder schooljaar verniel ik de pagina’s tot in kleine kunstwerkjes. Kunstwerkjes aan stomme verzonnen teksten, inspiratievolle tekeningen én waardeloze decoraties. Een hoop tienerplezier. Voor slechts 3,95.
Mijn kleine notitiewonderboek. Een HEMA-product van de bovenste plank. Vooral omdat ik mij begrepen voel als klant. Dat klinkt smeriger dan het is; de agenda is gewoon precies wat er ontbreekt bij alle andere winkels. Geen plakkerige TMF-agenda, of nee dat bestaat niet meer… Jersey Shore agenda dan.. met stomme bloemen. Geen agenda met doorzichtige plastic kaft. Of agenda met inspiratieloze teksten. 

Zoals ieder verhaal voor een winkel eindigt dit ook niet geheel leuk. Mijn vorige kunstwerkje, dat door omstandigheden ernstig naar multivitaminedrank rook, had zijn einddatum bereikt. Dat was oké, want de volle agenda’s trek ik uit elkaar. De mooiste pagina’s komen op mijn muur, de rest blijft zielig vastgebonden in mijn boekenstapel.

Waarschijnlijk hecht ik achterlijk veel waarde aan materiële dingen. Maar ze hebben naast hun materiële vorm nou eenmaal een relatie met de subjectieve werkelijkheid. Mijn verliefde werkelijkheid bijvoorbeeld. In de 2011 versie van de Agenda stond mijn eerste date met mijn vriendinnetje. Toen nog heel nonchalant en klein geschreven. De afspraakjes die daarop volgden staan er ook in, met grote uitroeptekens en ballonnen erbij getekend. En kleurtjes. Veel verliefde kleurtjes.

Welnu. Tijd voor een nieuwe  agenda – hier wordt het verhaal al voorspelbaar. Het is half 6 en ik sta in mijn lokale HEMA-filiaal. Ik liep naar de agenda plek toe. Daar lag hij altijd voor mij klaar linksonder waar niemand hem zag staan. De agenda was er wel gewoon (dit wordt niet zó een verhaal). 

Maar wacht! Stop! Nee toch? Toch wel? ‘Dit is een andere!’. Ik moet het wel hard op gezegd hebben, want de oude vrouw naast mij keek mij aan. Het was vast de schok (zeer zeker), maar ik heb die vrouw precies verteld wat er mis was. ‘ZE HEBBEN GIGANTISCHE CIJFERS OP DE VOORKANT GEZET. LELIJKE CIJFERS NOG WEL. MEVROUW, SNAPT U HOE ERNSTIG DIT IS?!’. De vrouw was weinig sympathiek voor mijn lot en liep onaangesproken verder, maar ikzelf was terneergeslagen. Op mijn aller aller lievelingsagenda hebben jullie dit jaar heel groot 13/14 gezet. Een vervelende esthetische keuze, want de agenda in kwestie was zo verschrikkelijk mooi omdat hij juist minimaal was. Beeldschoon, omdat ik hem kon opvullen met mijzelf. 

Die agenda, van mijn dromen. Daar is dit jaar overheen gekotst (visueel dan). Mijn gehele dag was verpest en ik heb meteen gezondigd: andere winkels bezocht voor een agenda, voor het eerst in jaren dus. Ik begreep ook meteen weer waarom ik dat al die tijd niet had gedaan: niets kwam in de buurt. Geen leren kaft, te dun, te dik, ringen.. fucking ringen door de pagina’s. 
Een ware ontzetting. Uiteindelijk heb ik lang thuis gezeten, bedacht wat ik kon doen tegen deze teleurstelling, en toen een hele doos Festini peer ijsjes opgegeten. (Oké niet de hele doos, maar zo voelde het wel).

De volgende dag kocht ik de agenda. Ik voelde mij vies. Had toegegeven aan jullie stomme fout met die grote cijfers. En nu zit ik er mee. Hij ligt hier op mijn bureau en ik weet nog steeds niet waar het mis is gegaan.

Tijd voor de laatste meta-opmerking én de smeekbede:
Lieve allerliefste mensjes van de HEMA. Is er ergens in de kosmos nog één manier om de agenda die ik altijd kocht (14500165 agenda zwart – de dikke versie) te krijgen zonder de opzichtige grote cijfers 13/14? Bestaat er ergens een prototype waar deze cijfers niet op gekomen zijn? Een grote doos in de fabriek met ‘mislukte’ agenda’s? Zou het kunnen? En mag ik die dan?
En zo niet: willen jullie mij dan plechtig beloven volgend jaar de cijfertjes op de voorkant van de agenda elegant klein te houden? Dan beloof ik geen semi-autistische brieven te schrijven over mijn ultieme verontwaardiging. 

In hoop op een liefdevol antwoord.

Veel liefs,
Cesar Majorana
Dordrecht.

Vandaag kreeg ik antwoord:

Geachte heer Majorana,Hartelijk dank voor uw mooie e-mail. Het deed ons goed om uit uw uitgebreide verhaal op te maken dat u zulke fijne herinneringen heeft aan uw agenda.Het deed ons dan ook verdriet om te lezen dat u nu geen fijne agenda heeft. Nu is het zo dat wij geen andere uitvoeringen van de agenda hebben. Ook niet in een centrale opslag.Het beste dat wij u kunnen beloven is dat wij uw suggestie doorgeven aan de inkopers van de agenda. Hopelijk houden ze bij het ontwerp en de inkoop rekening met uw smaak.Tot die tijd adviseren wij u om de agenda niet te lang uw humeur te laten bepalen. Daar is het leven te mooi en te kort voor. Wellicht is het een idee om een sticker van bijvoorbeeld een zon op de getallen te plakken.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

HEMA Consumentenservice

Advertenties
 
1 reactie

Geplaatst door op juli 23, 2013 in Blogs

 

Een Reactie op “Agenda Deceptie

  1. dhunink

    december 15, 2013 at 08:15

    Dit jaar een Moleskine kopen. Iets duurder maar wel die perfecte elegantie!

     

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: